Met een alle heisa over oplopende kosten en de keuzevrijheid bij zorgverzekeringen zou je het niet denken. Maar volgens een Europese denktank is de Nederlandse gezondheidszorg de beste van Europa.

De Nederlandse gezondheidszorg is opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP). Met een score van 898 van de mogelijke 1000 punten heeft ons land bovendien een record gehaald.

Niet eerder vergaarde een land zoveel punten in de Euro Health Consumer Index.

(klik voor uitvergroting)

zorgindex

Op een tweede plaats komt, net als in 2013, Zwitserland met 855 punten, nipt voor Noorwegen met 851 punten.

Opvallend is dat Nederland is uitgelopen op de nummer twee. In 2013 bedroeg de voorsprong 19 punten, in 2014 was dat opgelopen tot 43 punten.

Nederlandse zorg: beter sinds hervorming zorgstelsel

Sinds de grote hervorming in het zorgverzekeringsstelsel in 2006 blijven de Nederlandse prestaties zich elk jaar verbeteren. Elke overheid zou zich in het Nederlandse succesverhaal moeten verdiepen en de kunst van verbetering moeten afkijken, stelt het instituut.

Onder meer goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van consumenten liggen aan de basis van het succes.

Behandeling kanker blijft achter, lange wachtlijsten

Toch valt er volgens de denktank ook nog wel wat te verbeteren in Nederland. De behandeling van kanker blijft achter bij andere gebieden. Te lange wachtlijsten lijken de overlevingskansen te beïnvloeden, aldus onderzoeksleider Arne Björnberg. En grote verzekeringsmaatschappijen zouden een gezondere levensstijl beter moeten promoten, dat gebeurt nog niet genoeg.

Verantwoordelijk minister Edith Schippers vindt dat "iedereen in de zorg een groot compliment" verdient. "De laatste maanden is er enorm veel te doen geweest over het zorgsysteem in Nederland. Het is juist dit systeem, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen op kwaliteit en prijs, dat de Nederlandse zorg volgens de Europese patiënten al jaren op rij tot de beste in Europa maakt."

Kabinetscrisis rond zorgverzekering

Eind vorig jaar raakte het kabinet Rutte 2 nog in grote problemen, toen drie dissidente PvdA-senatoren een nieuwe zorgwet van minister Schippers niet wilden steunen, waardoor de wet sneuvelde in de Eerste Kamer.

Na veel gesteggel bleek dat het kabinet niet van plan is de wet grootscheeps te wijzigen. De kern ervan blijft overeind: er komt een scherpere tweedeling tussen verzekeringen met een beperkte vrije keuze wat betreft de zorginstellingen, en verzekeringen die meer keuzevrijheid bieden tegen een hogere prijs.

Verzekeraars krijgen straks meer zeggenschap over de zorgverlener waarmee een patiënt in zee moet. De gedachte hierachter is dat dit efficiënter werkt en dat de kosten in de zorg zullen dalen. Het kabinet heeft eerder een akkoord gesloten met de zorgsector hierover. Voor de schatkist moet de nieuwe wet een bezuiniging opleveren van 1 miljard van 2016.

Vrije zorgkeuze

De drie dissidente PvdA-senatoren hadden grote bezwaren tegen het inperken van de vrije artsenkeuze. Om hen tegemoet te komen, wil het kabinet de positie van de patiënten duidelijker vastleggen in de nieuwe wet, zo blijkt uit de brief van Rutte.

Patiënten kunnen in alle gevallen binnen hun polis een 'second opinion' vragen over hun behandeling. Specifieke zorg in academische ziekenhuizen blijft toegankelijk voor mensen die die nodig hebben. Daarbij bepaalt de arts wat nodig is, niet de verzekeraar. Ook zal duidelijk in de wet worden opgenomen dat verzekeraars niet aan risicoselectie mogen gaan doen.

Of de nieuwe wet met deze aanpassingen de eindstreep zal halen, is nog steeds afwachten. De drie dissidente PvdA-senatoren hebben zich nergens aan gebonden. Maar als het opnieuw misloopt, heeft het kabinet een truc achter de hand. Het wil dan de afspraken die het met de zorgsector heeft gemaakt regelen in een algemene maatregel van bestuur. Die hoeft niet in het parlement behandeld te worden, dus de Senaat komt er in dat geval niet meer aan te pas.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl